Страви з колоритом
Коли всі визначні пам'ятки оглянуті, то саме час підкріпитися. І кожна подорож обов'язково включає в себе знайомство з місцевою кухнею. Адже у кожної країни є свої традиції, у тому числі це стосується і їжі.
Національна кухня - один з головних "штрихів до портрета" тієї чи іншої країни. Наприклад, часто інгредієнти для страви можуть розповісти про регіон, в якому ви перебуваєте.
А традиції оформлення або подання страви досить чітко можуть показати риси місцевих жителів. У цьому матеріалі ми і розповімо про гастрономічні "родзинки" різних країн світу.
Україна: пишаємося варениками
Українці люблять ситно і смачно поїсти. І вже точно знають толк в приготуванні страв. Але особливо гарні вареники - відварні вироби з прісного тіста. А скільки варіантів начинок існує: гриби, картопля, капуста, сир, м'ясо...
![]() |
Вареники, 2k.ua |
Але одним з найулюбленіших варіантів є вареники з вишнями та сметаною, злегка присипані цукром. Це фірмове блюдо-десерт - № 1 у списку туристів, що приїжджають в Україну.
Італія: не піцою єдиною!
Найправильнішу піцу готують, звичайно ж, в Італії. Всі ми знаємо - справжня піца тонка і складається з інгредієнтів, які ідеально поєднуються між собою.
Ще одне популярне блюдо - лазанья (шари тіста з начинкою), і, звичайно ж - спагеті різноманітних видів. Але в кожному з регіонів є свої переваги: десь більше люблять сир, копчені ковбаски і в'ялене м'ясо.
![]() |
Італійські гріссіні, justfoodnow.com |
А однією зі смачних італійських традицій стали гріссіні - хлібні палички з травами і сиром, які печуться ще з XIV століття. Гріссіні повинні стояти на столі в кожному італійському ресторані або піцерії. Відсутність хлібних паличок на столі вважається навіть невіглаством.
Любителям картоплі - до Польщі
Гриби, капуста і картопля - три головних інгредієнти для основних страв. Овочі варять, смажать, тушкують, роблять з них пироги та млинці. До Великодня поляки печуть "мазурекі" - маленькі тістечка, одним з головних елементів для яких є прикраси.
А от у Кракові просто обожнюють бублики: тут їх продають на кожному кроці. Цікавий спосіб їх приготування: тісто спочатку проварюють, і лише потім випікають. А зверху бублики, які називаються "обажанки", посипають маком, сиром та сіллю.
|
Іспанці віддають перевагу овочам
Іспанська кухня приємно здивує своєю різноманітністю вегетаріанців. Головною стравою є, звичайно ж, паелья: рис, підфарбований шафраном, а також овочі і риба.
Не уявляєте обід без першого? Іспанці і тут догодили - придумали суп гаспачо, до складу якого входять перетерті овочі. Але, врахуйте: "фішка" страви в тому, що вона подається холодною.
Якщо ви опинитеся в Іспанії напередодні Різдва - то обов'язково спробуйте туррон. Ці ласощі з меду і горіхів на смак нагадують нугу і козинаки.
![]() |
Туррон, wikipedia.org |
Бельгія: картопля-фрі, вафлі і яблуко в тісті
Ви вважали картоплю-фрі символом США? А ось бельгійці стверджують, що традиція обсмажування скибочок картоплі у фритюрі належить саме їм.
Ще один символ цієї країни - вафлі. Найпопулярніші види - Льєжські (круглої форми, тверді, з карамеллю) і Брюссельські (прямокутної форми, м'які, подаються з фруктами та морозивом).
![]() |
Бельгійські вафлі, imageshack.us |
А ще тут можна скуштувати незвичайні ласощі - яблуко, запечене в тесті. До Різдва ж тут подають хліб, спечений у формі... дитини.